Sayfalar

3 Temmuz 2017 Pazartesi

Şu sosyal medya dediğin...

Şu sosyal medya ne garip, varsan da sıkıntı yoksan da olmuyor. Yazın gelmesiyle çoğalan erkek çocuklarının çıplak video ve fotoğrafları hakkında ne düşüneceğimi bilmiyorum. İlk aklıma gelen acaba paylaşımı yapan kişi kız çocuğu olsaydı da aynı paylaşımı yapar mıydı? Hepimiz bunun cevabını biliyoruz sanırım. Erkek çocuğu olduğunda bunu sosyal medya da "pipi" diyerek duyuran aileler, kız çocukları için asla ama asla böyle bir açıklama yapmazlar. Çünkü güzel ülkemde kız çocuklarının cinsel organlarına sözde sempatik bir isim bulunamamıştır. Çıplaklığın özel olduğuna her platformda vurgu yapan uzmanlara rağmen bu durum daha küçükken erkek çocuklarında "hadi göster amcana"  ya da "erkeğin malı meydanda" gibi cümlelerle genele indirgenmiştir. Erkek çocuklarının özellikle sünnet sonrası mutlaka çıplak bir fotoğrafı çekilerek albümlerin başında yerini almıştır. Bu durumun erkek bünyesinde yarattığı diğer şeyler ise bu yazının konusu değil. Elbette bunları yapmayan, o zaman da şimdi de buna hassasiyet gösterenler vardır ama bu bahsettiğim yaygın olan durum.




Uzun zaman internet ve aile çalışan hocamla yaptığımız sohbette bir kere daha gündeme gelen pedofili bana kalırsa çağın lanetlerinden biri. Pedofilinin hızla arttığı, bizlerin çok masum olduğunu düşünerek koyduğumuz fotoğraflardan bile aklımıza bile gelmeyecek şeyler yapabilecek ruh hastaları maalesef her yerdedir, ama en çok da internette. İşte tam da bu nedenle daha da dikkat etmeliyiz paylaştıklarımıza.  Bir çoğumuz anı olsun, burası fotoğraf albümüm olsun duygusuyla paylaşıyoruz ama paylaştıklarımızın kimin eline geçeceğini aslında hiç birimiz bilmiyoruz. Benim de tek bildiğim internette paylaşılanın ne yaparsan yap hep orada kalacağı. Bu nedenle de ne paylaşırsak ve hangi platformda paylaşırsak paylaşalım bunu hep aklımızda tutmak gerekiyor. 

Çocukluk fotoğraflarıma baktığımda hiç birinden rahatsız olmadığımı fark ediyorum ve bu benim öncelikli ölçütüm haline geldi paylaşım yaparken. O nedenle eğer ki birini ilgilendiren ki burada mevzu çocuğumuz, yani çocuğumuzu ilgilendiren bir fotoğraf onun için yıllar sonra ergenlikte ya da gençlikte yırtmak isteyeceği ya da albüme bakarken hızla geçmek isteyeceği ya da albümden çıkarmak isteyeceği bir fotoğraf olacaksa işte bu bizim paylaşmamamız gereken bir fotoğraftır. Kendimize şunu sormak bu konuda bizim için yol gösterici olabilir. "Ben böyle bir fotoğrafımı görseydim hoşuma gider miydi?". Pek çok insanın çocuk işte diyerek bakacağı bu konuya ama onlar birey ve ama onlar yetişkin olacak şeklinde cevap verebilirim ancak. O zaman iş hangi platformu kullanmayı sevdiğimizde değil de nasıl kullandığımızda ve ne paylaştığımızda bitiyor. 


Normalde ebeveyn olarak onların onayı olmaksızın eğer fotoğraf paylaşımı yapıyorsak, paylaşılanların kimin eline geçebileceğinden tutun da gelecekte onları nasıl etkileyeceğine ve güvenliklerine kadar tüm konularda da biz sorumluyuz. Çocuk olabilirler ama birey olduklarını ve ergen, genç ve yetişkin olacaklarını hiç bir konuda aklımızdan çıkarmamalıyız. Bizim çocuklarımız olabilirler ama bu bize daha güzel, daha eğlenceli daha dikkat çekici yani daha çok beğeni alacak diye her istediğimizi düşünmeden, tartmadan paylaşma hakkını vermez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder