Sayfalar

7 Nisan 2016 Perşembe

blw (baby led weaning) ile ek gıdaya geçiş :)


Eyy bebeliler, her doğup da 6 aya gelen bebeler gibi biz de 6.ayda ek gıdaya geçtik. Hem çok eğlendik hem çok öğrendik.  Bebeklere ek gıdaya geçişte genelde doktorların önerdikleri hatta liste verdikleri bilinir. Hatta arkadaş tecrübelerinden hala bazı doktorların bulamaca evet dedikleri bile duyulmuştur L ama genel olarak bakıldığında ek gıda da bebek ilk başlarda az az tadım yapar bu arada hem yeni şeyler dener hem de alerjisi var mı diye de test edilmiş olur. Sonrasında aylar geçtikçe yediği miktarlar artar-bunlar genel geçerdir ve beklenendir ancak biliriz ki her bebe aynı değildir, biliriz ki dönemsel olarak bu bebeler bişiy yemezler J- artık 1 yaşında siz ne yerseniz onu yer hale gelirler. Yine çok bilindik kurallar vardır. Misal bu bebeler 1 yaşından önce şeker, tuz, bal yememelidir. Yumurta beyazı verilmez derler ama verilen örnekler de vardır. Kırmızı gıdalar daha çok alerjendir gibi.

Yaygın bilinenden farklı olarak bizim ek gıda serüvenimiz BLW (Baby Led Weaning) diye bir yöntemle başladı (beni bu yöntemle tanıştıran kuzum Songül’e kocaman öpücük) Bu konunun uzmanı değilim o nedenle hadi siz de öyle yapın aman da ne güzel yöntem demeyeceğim ama tam bir uygulayıcısı olduğum için bu yöntemin çok faydasının gördüğümü belirtmek isterim.  BLW uygulayan pek çok annenin aksine her zaman BLW nin en şahane ve üzerine daha iyi bir yöntem olduğundan ziyade annelerin bebeklerini  kendi uygun gördükleri şekilde  beslemelerinin kendi psikolojileri ve sağlıkları için daha önemli olduğunu savundum hep. Ama şunu demeden geçemeyeceğim. Bu yöntem gerçekten çok güzel ve yöntemin çocuğuna uygun olmadığını söyleyenlerin aksine tıbbi engellerin dışında BLW ye uygun olmayan bebek yoktur ama uygun olmayan anne vardır şeklinde düşünüyorum. Anne paniktir, kiloyu dert ediyordur, kiri pisi dert ediyordur o zaman gerilir gerginlik kendisinin bile tahmin edemeyeceği hızda bebeğe geçer ve o iş olmaz J  ya da anneye bu yöntem anlamsız geliyordur(bunun nedenini anlayamıyorum) o da ele beslemeyi tercih eder. Ama bildiğim şu ki her anne kendine göre bebesine en iyi yöntemi bulur. Ama anne milleti işte kendi yöntemini herkes için en iyi kabul eder ve diğer yöntemleri azıcık kötüler L - çok değil valla azıcık- J

Neyse, BLW nin özünde bebeğin kendi kendine yemesi yatıyor gibi görünse de anlamı bebek önderliğinde emmeden kesmektir. Sütten kesme ya da emzirmeyi bırakma denildiğinde antipatik gelse de mantığı bebeğin ek gıdayla yavaş yavaş tanışması, bu arada hala en temel besininin anne sütü olması, bebek karnını doyurmaya başlayınca anne sütü talebinin azalması şeklindedir. Misal kızım başlarda günde 8 kere emiyorken zamanla bunu 5’e sonrasında sırasıyla tek tek öğün bırakarak 3’e indirdi. Her ne kadar BLW bebeğin kendi kendine yemesi şeklinde yorumlansa da bebeğin kendi kendine yemesi de bana kalırsa sadece bir sonuçtur ve bu sonuca nasıl beslenirse beslensin her bebek bir gün ulaşır. Ancak o sonuca gidene kadar süreçte inanılmaz tecrübeler yaşaması işte BLW yöntemiyle ek gıdaya geçiş ile mümkündür J

Bebek neler mi kazanır? Öncelikle pek çok yerde ücretli olarak yapılan duyu etkinliği artık sizin evinizde sıklıkla yapılmaktadır. Bebeğiniz sert-yumusak, sıcak-soğuk, katı-sıvı olmak üzere sunduğunuz ek gıdanın her türlüsüne elini sürer bu da ona duyu etkinliği olur. Zamanla yumuşak gıdaları ne kadar sıkı tutması gerektiğini öğrenir, bir besini (bizim için bu ters dönmüş yarım Angela erik olmuştu) nasıl kavrayabileceğini öğrenir bunun için çeşitli yollar dener ki bu da çok ciddi bir problem çözme etkinliğidir. Ayrıca bebeğin süreç içinde karar verme mekanizması ve vucüdu üzerindeki kontrolü inanılmaz gelişir. Bu da eş zamanlı olarak özgüveninin gelişmesine katkıda bulunur.

Ek gıdaya geçmeden önce “O tabak Bitecek Mi?” kitabında okumuştum. Diyor ki “eğer bebeğiniz bir besini eliyle kavrayabiliyorsa onu yiyebilecek düzeye gelmiştir”. Buradan hareketle bebeğiniz kendi yediğini kendisi belirlediği için riskin azaldığını bile söyleyebiliriz.  Kitap demişken  her ne kadar BLW ile ilgili de olsa bana kalırsa ek gıdaya ilişkin yazılmış çok güzel bir kitap “O Tabak Bitecek Mi?” Gün yayıncılıktan çıkan bu kitap BLW’nin dilimizdeki tek çevirisi şimdilik. Ancak internette araştırdığınızda pek çok bilgiye ulaşmanız mümkün. Ben ilk önce instagramda birini takip ederek başladım öğrenmeye ve onun kullandığı etiketler sayesinde ilk uygulamaları gördüm (#derininmamagunlugu) sonrasında başka siteler başka internet annelerini takip ettim ve hemen akabinde de Facebook’ta kurulmuş olan BLW Türkiye grubunu buldum. Bana kalırsa şimdiye kadar gördüğüm en kapsamlı grup. Başlarda çok kalabalık bir grup olmamasına rağmen şu anda 25.000 i aşkın üyesi var ve üyelerinin çoğunun aktif olduğunu söylemek mümkün. İnanılmaz bilgiler ve inanılmaz tarifler paylaşılıyor. İnanının henüz ek gıdaya geçmiş yeni annenin aklına bile gelmeyen tarifler var. Ayrıca çok büyük bir tartışma grubu da. Kalabalık bir grup olduğundan adminlerin yetişemediği yerde grup üyeleri devreye girebiliyor her zaman. Yanıtsız kalan soru yoktur diye düşünüyorum.

Süreç başlarda aslında çok sıkıcı sadece bir öğün ve tek gıda veriyorsunuz. Ama bu süreçte yeni olduğunuz için işin heyecanından sıkılmaya fırsatınız kalmıyor. Sonrasında hele ki artık tatmadan yemek kısmına geçtiğinizde gelsin şenlik J gerçekten azıcık ağza, azıcık mama tepsisine, aa yere de gelmiş, amaan burada da varmış, ay tabak gitti düştü derken eğlenceli bir hal alıyor. Süreçteki en sıkıntılı görünen durum sıvıların yenmesi. Şimdi bu bebeler henüz kaşık kullanamadıkları için çorba falan içemiyorlar. Takip ettiğim internet annelerinden biri küçük mama kavanozlarıyla içirmişti ben de ondan sebeplenip öyle içirmeye başladım sanırım 8-9 aylık civarındaydı. Genel olarak çorbaların (tarhana çorbası hariç- kendisi pek bir kutsaldır benim için) sebze ve sudan oluştuğunu düşünürüm. Yani bebe sebze yiyorsa su da içiyorsa özel olarak çorbaya ihtiyaç yoktur.  BLW Türkiye grubunda bununla ilgili güzel bir yazıya denk gelmiştim. Buradan okuyabilirsiniz. Sonra bebe yavaştan kaşık kullanmaya heves ediyor bizim bu yaklaşık 10-11 aylıkken oldu o zaman da kıvamı çok sulu olmayan çorbaları kendi içebiliyor. Siz de “ayyy bu çocuk çorba içmeyecek mi” diyenlerden kurtulmuş oluyorsunuz.  Ama kaşık kullanmasıyla da başka bir süreç başlıyor. Yine gruptan bir admin ek gıda sürecini çok komik anlatmış. Tıklayınbak J Süreç genel olarak böyle bebe bir yiyor 3 yemiyor, bir gün bayılarak yediğini 4 ay ağzına sokmuyor. Sonra bir gün tekrar içine düşüyor ertesi gün hiç bir şey olmamış gibi yine tiksiniyor o yediğinden. Ama okuduğum pek çok yerde yazıyor ki bebeğinize güvenin. Çünkü onlar siz sağlıklı ürünler sunduğunuz sürece kendi vücudu için ihtiyacı olan besini seçerler. O yüzden başlarda ne yiyeceğini siz, ne kadar yiyeceğine onlar karar verirken, sonraları hem ne yiyeceklerine hem de ne kadar yiyeceklerine onlar karar veriyorlar.

BLW sürecinde nasıl olur acaba diye düşünülen bir konuda dışarıda beslenme. Mesela bebeğiniz küçükken (6-8 ay gibi diyebilirim) dışarıda emzirseniz yeter eğer çok uzun süre kalmayacaksanız. Ama içim rahat etmez derseniz buharda haşlanmış bir sebzeyi atın çantaya gidin kahveciye söyleyin kahvenizi, oturtun bebenizi sandalyeye siz kahve için o da kabak yesin J Ek gııda sürecinin ilk ayı tatile denk gelmişti bize. Hep bizimle birlikte sofraya oturdu ufak ufak tadım yaptı. Genelde daha önce denediği yiyeceklerden verdim ki o dönemde 5-6 tane yiyecek denemişti bile J Anlaşılacağı üzere hem bir iş için dışarı çıktığınızda hem de tatile gittiğinizde kolaylıkla uygulanabilir bir yöntem. Hatta anne baba ve bebeğin aynı anda sofraya oturup aynı anda kalktığı tek yöntem olduğunu söylemek mümkün.
Yo yoo ısrar etmiyorum ama yine de bir araştırın diyorum bu yöntemi. Bebenizin yapabilecekleri konusunda hayallerinizin yeterli olmadığını göreceksiniz ve ne kadar hızlı geliştiğine inanamayacaksınız.


1 yorum:

  1. Tecrübeli annelerden BLW'yi anlatıyor

    http://www.blwtarifleri.net/blw-nedir/kendi-kendine-yeme-yontemi-blw/blw-yontemi-ile-kati-gidaya-gecis-surecinde-64/?utm_src=Cmp1

    YanıtlaSil